Zmiany w przepisach przed sezonem International Kiteboarding Association (IKA) opublikowała parę dni temu
najnowszy Dodatek BB Eksperymentalnych Przepisów Współzawodnictwa Desek z Latawcem 2009-2012. Jest to już drugi dodatek w ciągu ostatnich dwóch lat i wygląda na to, że pojawi się kolejny za parę tygodni.
Całe to zamieszanie związane jest z przeciąganiem się prac nad poprawkami obowiązującymi dla kitesurfingu oraz goniącym nas kalendarzem regat w 2011. Najbliższe zawody nowego sezonu odbyły się na Florydzie w ostatni weekend - był to racing w Miami obserwowany przez sędziów ISAF. W związku z tym że były to tylko zawody race,
ISAF i IKA podjęły decyzję o zatwierdzeniu przepisów dotyczących jedynie course racing czyli wyścigów po trasie obowiązujących w 2011.
Zabrakło najzwyklej czasu na poprawki dla freestylu i speedu.
Przez to zamieszanie opóźniają się moje prace nad tłumaczeniem przepisów i ich recenzji przez Polski Związek Żeglarski. W związku z tym zdecyduję się chyba na zamieszczenie nieoficjalnego tłumaczenia na stronie PSKite, aby nasi rejsiarze mogli ogarnąć całość obowiązujących przepisów przed szybko zbliżającym się sezonem. Z tego co wiem to nikogo nie będzie w Miami ale za to na KTA w Tajlandii w połowie lutego wystartuje 3 polskich zawodników.
Najważniejsze zmiany w najnowszym Dodatku BB to:
- wprowadzenie do przepisów nowych konkurencji (slalom, kitecross, wakestyle, kiteloopy, hang time, high jump, slidery, trasy na prędkość),
- wprowadzenie Kary Jednego Obrotu - myślę, że zostanie to bardzo dobrze przyjęte przez zawodników, bo daje im to alternatywę wyboru pokuty za popełnione na trasie grzechy
- wyjaśnienie sytuacji spotkań kiedy kręcimy loopy
- wprowadzenie precyzyjnej odległości 10m zamiast długości 3 kadłubów podczas żeglugi przy przeszkodach
- dokładne wyjaśnienie prawa drogi w sytuacjach jazdy w dół wiatru
- określenie miejsca wymiany sprzętu podczas wyścigu.
Oczywiście przypomnimy się raz jeszcze w momencie umieszczenia całości przepisów w języku polskim na stronie PSKite.
Na koniec link do
przepisów po angielsku, oraz najnowszego Dodatku BB.
Marek Rowiński Senior.