Paracuru leży nad Atlantykiem, 90 km na północny zachód od Fortalezy, stolicy prowincji Ceara uznanej ze względu na swoje walory za wakacyjny region Brazylii. Transfer z lotniska w Fortalezie do Paracuru zajmuje ok. 1.5 godz. Jest dobre połączenie autobusowe w cenie 8 Reali, taksówka ok. 140 Reali, ale cenę trzeba z góry negocjować.
WIATR
Warunki wiatrowe na Quebra Mar, podobnie jak na długim odcinku północno-wchodniego wybrzeża Brazylii, są wręcz wymarzone. Przez całą dobę wiatr wieje z niezmienna siłą 20 - 25 węzłów (5 - 6°B) cały czas z tego samego wschodniego kierunku - z prawej, lekko do brzegu. Kierunek od morza to równy i niczym nie zakłócony wiatr, a ponadto bezpieczeństwo w razie kłopotów na wodzie. Ten doskonały wiatr to passat, który w tym miejscu wieje pod idealnym katem do brzegu.Te sielankę może zepsuć jedynie pora deszczowa, która trwa od marca do lipca.
ATRAKCJE
Lokalna dyskoteka, która jest czymś pomiędzy zabawą w wiejskiej remizie, a mistrzostwami świata w tańcach latynoskich. Z kolei baraki – to knajpki nad morzem z niepowtarzalną atmosferą i barwną, międzynarodową klientelą. Oprócz tego często odbywają się tu uliczne festy z muzyką i zabawami, a czasami można podziwiać odbywające się przy rytmicznej muzyce pokazy capoeiry – czyli przypominającej taniec brazylijskiej sztuki walki.
Wielką atrakcją są tu przejażdżki samochodami Buggy po wydmach lub po plaży, która w czasie odpływu przypomina szeroką autostradę. Można wówczas obejrzeć długi odcinek wybrzeża z odsłoniętymi rafami i pułapkami do połowu ryb. Można zobaczyć rybaków brodzących w wodzie, łowiących ryby ręcznie zarzucaną siecią, lub też zatrzymać na zimny napój w jednej z nadmorskich malowniczych barak.
JEDZENIE
Ten nadmorski region kojarzyć należy przede wszystkim z bogactwem ryb i owoców morza. Dzięki codziennym dostawom od miejscowych rybaków, możemy się objadać wszelkiego rodzaju świeżymi rybami, krewetkami, langustami, czy krabami, które przyrządzają tu znakomicie. Jest tu targ rybny, gdzie można znaleźć barrakudy, dorady, tuńczyki z porannego połowu po bardzo przystępnych cenach.
Można tez polecić wołowinę, która jest tu wyjątkowo smaczna, ponieważ krowy wypasane są naturalnie na dzikich otwartych lakach Należy przede wszystkim spróbować słynnego churasscu – małych szaszłyków przyrządzanych z różnych rodzajów mięs na specjalnym grillu. Ponadto na ulicach i skwerach można spróbować wielu miejscowych przekąsek. No i wreszcie mnóstwo najprzeróżniejszych tropikalnych owoców. Ananasy, mango, papaje, maracuje, banany, avocado i wiele, wiele innych, smakują w tym klimacie doskonale. Jest tu targ owocowo-warzywny, gdzie można się zaopatrzyć w owoce, które z wyglądu być może „nie spełniają norm UE” , ale za to są świeżo zerwane z drzew w ich naturalnym środowisku.
Najpopularniejszym napojem jest tu schłodzony kokos, z którego przez rurkę wypija się wodnisty orzeźwiający sok. Z napojów alkoholowych popularna jest caipirinia przyrządzana z cachacy (brazylijskiej wódki trzcinowej), limonek, cukru i lodu. Polecić można też drinki z miejscowego rumu. Piwo jest dostępne praktycznie wszędzie, a podawane jest w specjalnych termosach, aby nie straciło swego orzeźwiającego chłodu.
JAK DOLECIEĆ ?
-Od 6. listopada czarter bezpośredni z Warszawy
-W każdy wtorek czarter z Amsterdamu
-TAP przez Lizbonę codziennie
-Air Madryt z Madrytu 5 razy w tygodniu
I na koniec przydatna paczuszka informacji o
Bazie Vento wraz z cennikiem szkoleń.
STRONA WWW CHWILOWO NIE DZIAŁA, KONTAKT : piotr.wysocki@tcs.pl
Eska